Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Odległości między warstwami

hikary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest możliwość automatycznego ustawienia odległości między warstwami? tak jak na poniższym zdjęciu tylko aby zrobić to automatycznie a nie ręcznie.

80250319279772610062.png

A drugie pytanie jest takie czy da się włączyć linie takie jak są w powerpoint przy ustawianiu kształtów.

94878524577848419253.png

Z góry dzięki za pomoc :).

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Opublikowano

Och przepraszam że nie napisałem :P chodzi mi o photoshopa. Czy takie funkcje w ogóle tam są?

Opublikowano

Znowu zostałem źle zrozumiany :). Chodzi mi o linie ktore nie ja ustawiam tylko sie pokazują kiedy np 2 warstwy są w tej samej lini. Spróbuje znaleźć filmik gdzie jest to pokazane.

Opublikowano

Nie niestety nie o to. Chodzi mi o linię (przerywaną) która pojawia się podczas przesuwania danego kształtu/warstwy i pokazuje np. kiedy warstwa którą przesuwamy jest w tej samej lini co inna. Możliwe że nie ma takiej funkcji w photoshopie to bardzo bym prosił o pomoc w pierwszym pytaniu :).

Opublikowano

Już wiem o co chyba Ci chodzi. Chcesz, by np ustawiając ikonki (tworząc layout) były one w idealnie tej samej odległości od siebie?

jeżeli tak, to robisz to tym sposobem:

1.Zaznaczasz warstwy (trzymając ctrl), które chcesz ustawić.

2. Przełączasz się na narzędzie Move tool (V)

3. Na górze pojawią Ci się takie opcje, jak np masz w wordzie, dzięki nim ustalisz, że np warstwy mają być wyrównane do prawej, lewej, ma być między nimi równa odległość pionowo, czy też poziomo:

http://screenshooter.net/100487815/dgkqpcq

Edit: Co do drugiego pytania, nie ma takiej opcji w Photoshopie, ale za to masz coś takiego, jak przyleganie "snap" w manu na górze- View

http://screenshooter.net/100487815/hmghlsi

Zaznacz sobie All. Wtedy np tworząc ikonki i je przesuwając będziesz czuł takie "odcięcie", jakby nagle warstwa sama się zatrzymała, to będzie oznaczać, że jest w takiej samej odległości, co inne/ pod tym samym kontem itp. Photoshop jest mądry i dzięki temu snapowi raczej zrozumie, co chcesz zrobić :P

Opublikowano

Do zamknięcia dziękuję wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...